Chorus

Wat is Chorus?

Wanneer het signaal een chorus-plug-in binnengaat, is er een kopie (of meerdere exemplaren) van het signaal gemaakt. Dit signaal is precies hetzelfde als het originele signaal in amplitude-, frequentie- en fasepositie. Het gekopieerde signaal is dan iets vertraagd. Dit creëert een verschil in de fase van de twee signalen, het origineel en de kopie.

chorus

Vervolgens is de hoeveelheid vertragingstijd gemoduleerd met een LFO. Dit veroorzaakt geleidelijke veranderingen in de frequentie (golflengte) van het resulterende signaal. Net als het “Doppler-effect” heeft dit het effect dat de toonhoogte van de kopie varieert. Deze vertraagde, gemoduleerde kopie is vervolgens gemengd met het originele signaal.

Het resultaat is dat de kopie (of kopieën, afhankelijk van de choruseenheid) enigszins varieert van het origineel in toonhoogte en tijd. Dit is om het effect na te bootsen van meerdere instrumenten of zangers, die nooit perfect op elkaar zouden zijn afgestemd in de echte wereld.

Let op, omdat de toonhoogte is gemoduleerd in de kopie, deze en het originele signaal zelden exact dezelfde frequenties hebben. Dit minimaliseert constructieve en deconstructieve interferentie, terwijl er nog steeds faseverschuivende technieken aan de pas komen.

Voorbeeld

In de chorus-plug-in hieronder worden twee kopieën van het oorspronkelijke signaal gemaakt. Elke kopie (Delay 1 en Delay 2) heeft instelbare vertragingstijden. De plug-in bevat ook een afzonderlijke filtering van de eerste vertraging en de keuze om de vertragingstijd van de tweede vertraging te moduleren, deze te laten staan of de vertraging zelf uit te schakelen.

chorus

In de sectie Modulatie kan je de LFO-parameters zien. We kunnen de hoeveelheid modulatie (in ms) van de vertragingstijd en de modulatiesnelheid (dat wil zeggen de amplitude en frequentie van de LFO) instellen. Je ziet dat deze plug-in een feedbackparameter heeft, maar niet alle chorus-plug-ins hebben dit.

chorus

Chorus effect in muziekopnames

Hier zijn een paar voorbeelden van het choruseffect in opnames:

Daft Punk – Get Lucky

Bekijk de gitaarlijn van Nile Rogers op dit geweldige nummer. Het zoete en subtiele refrein is een perfecte aanvulling op Nile’s kenmerkende staccato-tokkelen, niets kleurt een funk gitaar zoals een Chorus.

The Police – Walking On The Moon

Na de release van Reggatta De Blanc, werden chorus-pedalen de standaard in gitaaruitrusting. Het is de vraag of de gitarist geen flanger gebruikte maar chorus en flanger liggen dicht bij elkaar. Luister goed naar de gitaar in het intro.

Chorus is over het algemeen het zachtst vergeleken met Flanger, Phaser. Chorus is het meest gebruikt om een geluid meer ambient te maken.

Het effect kan overdreven zijn voor een aantal zeer karakteristieke geluiden, maar als je dit doet, kan dit ertoe leiden dat ze minder aanwezig zijn in de mix. Daarom kan chorus een geweldige toevoeging zijn aan ondersteunende lagen.

 

 

Deel deze post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Producer cursussen Nederland muziek 1920x500 3
Producer-cursussen-Nederland-muziek-1920x500-3.png
[theme-my-login action="register"]
Nog geen account?