Delay

Wat is delay?

Wanneer iemand op de top van een heuvel/berg schreeuwt, hoort die persoon zichzelf na enige tijd weer terug. Dit staat bekend als ‘echo’. Wanneer dit effect in de studio wordt nagebootst door middel van plug-ins, wordt het Delay genoemd.

Delay is een effect dat wordt gecreëerd door een Vst FX, waarbij het ingangssignaal wordt opgenomen in een audio-opslagmedium en het vervolgens na enige tijd weer wordt afspeelt.

delay

Zonder enige twijfel is deze tool een van de krachtigste instrumenten voor muziekproductie in de huidige markt. Bijna alle effecten die we horen in bijvoorbeeld vocals, zijn gemaakt met behulp van Delay.

Functies

Een aantal termen die veel gebruikt worden binnen deze functie zijn:

  • Feedback: een geluid dat zichzelf een aantal keren herhaalt, wordt de feedback genoemd.
  • Delay time: het tijdsinterval dat het geluid nodig heeft om zichzelf te herhalen.
  • Dry/wet: de hoeveelheid Delay je zul horen, bij 10 % zul je weinig effect horen terwijl deze bij 80 % heel erg hoorbaar zal zijn.

Software plugins

De kracht om geluid van dure apparatuur te emuleren met behulp van goedkope software plug-ins is gewoon geweldig en dit is precies wat begon te gebeuren in de vroege 2000’s. Bovendien kwamen bedrijven als lexicon op de markt en begonnen ze plug-ins te maken die het geluid van echte pedalen of racks konden evenaren. Overvloedig systeemgeheugen betekende onbeperkte audiobuffer en dus meer controle over parameters.   Naarmate de computerconfiguratie in de loop der jaren beter is geworden, zijn deze plug-ins bijna alle concurrenten te slim af. Dat gezegd hebbende, zou ik ook willen zeggen dat analoge delays een bepaalde geluidstructuur hebben die geen softwareplug-in kan emuleren, en dus altijd een eigen plek op de markt zullen hebben. 

Tegenwoordig heb je heel veel verschillende opties voor Delay waaronder de stock plugins in Logic, FL Studio of Ableton. Maar mocht je op zoek zijn naar een aantal geavanceerdere Delay VST’s, dan kan je deze hier vinden.

 

Deel deze post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Producer cursussen Nederland muziek 1920x500 3
Producer-cursussen-Nederland-muziek-1920x500-3.png
[theme-my-login action="register"]
Nog geen account?