Gain

Wat is gain?

Gain is een ander woord voor volume, de decibel (dB) -output van een systeem. Je ziet dit woord vaak op plug-ins staan. De “make-up” -functie op een compressor is bijvoorbeeld gewoon het uitgangsvolume. In feite regelt en controleert dit dus het volume van een signaal voordat het door bijvoorbeeld een mixing of opname console gaat.

gain

De populaire betekenis voor gain is echter de decibel (dB) -ingang van een systeem. Dit bepaalt dus hoe hard iets is voordat het door processing gaat. Het is het volumeniveau dat naar je plug-ins, preamps, en amplifiers wordt gestuurd.

Hoe luid iets is na de processing verandert de klank van het geluid niet. Maar hoe luid iets is voordat je het bewerkt  zal zeker de klank van je geluid veranderen.

Analoge tijdperk

Als je terug gaat naar de dagen van Analoog mixen, dan werd deze functie op de volgende manieren gebruikt (en nog steeds).

Daar zat een gain vaak op de microfoon pre-amp. Hierdoor werd het volumeniveau van de microfoon hoger, waardoor de manier waarop de analoge technologie in de opnameconsole deze zou beïnvloeden, zou veranderen.

Er zit ook een gain op een gitaarversterker, die het volumeniveau van de gitaar omhoog haalt. De meeste gitaren hadden zowel een gainknop als een volumeknop, wat betekent dat je heel veel gain naar de versterker kon sturen, deze kon overbelastten en dan het volume weer redelijk rustig kon houden met de volumeknop.

Dat is hoe distortion op een gitaar werd gecreëerd. Daarom heeft gain soms als derde betekenis ook: distrotion.

Dus in de tijd van nu kan deze functie drie dingen betekenen:

  • Een ander woord voor volume, of hoe luid de output is
  • Hoe hard de input is
  • Distortion

Let maar eens goed op als je aan het mixen bent, dan zie je waarschijnlijk al deze drie woorden wel eens voorbij komen.

 

 

Deel deze post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Producer cursussen Nederland muziek 1920x500 3
Producer-cursussen-Nederland-muziek-1920x500-3.png
[theme-my-login action="register"]
Nog geen account?