Noise Gate

Wat is een Noise Gate?

Een Noise Gate is een hardwareapparaat of plugin dat kan worden ingesteld om het signaal automatisch te dempen tijdens stukken van het nummer waar het instrument niet wordt afgespeeld en om het dempen ongedaan te maken wanneer het instrument wordt gespeeld. Sommige noise gates zijn in staat om gedeeltelijk te sluiten, waardoor het niveau wordt verlaagd in plaats van het signaal volledig te dempen.

noise gate

(Fabfilter Pro G)

Stel je een boer voor die het hek opent om de koeien door te laten en weer dicht te doen om de schapen buiten te houden. Het belangrijkste verschil is natuurlijk dat je, in tegenstelling tot de boer, het hek zo nodig automatisch kunt openen en sluiten en je hebt verder controle over hoe lang het open blijft en de snelheid waarmee het opent en sluit.

Je hebt misschien een geweldig gitaar stukje opgenomen, maar tijdens de gedeelten van het nummer waar je de gitaar niet hoor spelen, hoor je nog wel geruis. Een noise gate is een effectieve oplossing, omdat deze eenvoudigweg is gesloten en geopend wanneer de gitaar is afgespeeld.

Een noise gate is ook handig als een effect om stottereffecten te creëren en meer.

Verschillende functies/werking

Een Noise Gate heeft meestal vijf hoofdparameters: threshold, ratio (reductie), attack, hold en release.

  • Threshold – dit stelt het niveau in waarop de gate is geopend om het geluid door te laten.
  • Ratio – de balans tussen het originele geluid en het gegate geluid. In plaats van de gate te gebruiken om de achtergrondsfeer op een vocale track volledig te dempen, kun je bijvoorbeeld toestaan dat een deel van de sfeer nog steeds hoorbaar is, indien gewenst.
  • Attack – bepaalt de tijd die het duurt voordat de gate van een gesloten toestand naar een open toestand gaat.
  • Hold – hiermee kan de gate in een open stand blijven nadat het signaalniveau onder de drempel is gezakt.
  • Release – gebruik dit om in te stellen hoe lang het duurt voordat de gate van volledig open naar volledig gesloten is. Een snelle release snijdt het geluid snel af, terwijl een langzamere release meer lijkt op een fade-out. Pas op dat je de release niet te snel instelt, omdat deze een klikgeluid kan veroorzaken.

Als je je instellingen niet goed hebt ingesteld, kan de gate te snel sluiten op het signaal. Dit kan onnatuurlijk of afgekapt klinken. Maar vaak kunnen deze extreme instellingen ervoor zorgen dat bepaalde muziekinstrumenten anders en interessant klinken. In feite zijn noise gates vaak gebruikt om geluiden te verbeteren, meestal percussie en drumgeluiden. Je kunt drumhits meer explosief of pittig laten klinken met behulp van gates. Speel met ze. Je kunt op die manier nieuwe geluiden ontdekken.

 

 

 

 

 

 

Deel deze post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Producer cursussen Nederland muziek 1920x500 3
Producer-cursussen-Nederland-muziek-1920x500-3.png
[theme-my-login action="register"]
Nog geen account?